KAHWIN SEMASA BELAJAR ?

Kalau sudah sayang sangat dengan pasangan,mesti masing² terfikir nak kahwin cepat2. Tapi tu la, banyak kekangan dari sudut kewangan, bukan ? Bila sebut soal kahwin, pasti kita terbayang tentang simpanan yang belum cukup. Apa yang saya faham kalau sudah suka sama suka(apatah lagi kalau sudah bertunang), percepatkan perkahwinan adalah lebih baik. Tetapi bila melibatkan soal … Continue reading KAHWIN SEMASA BELAJAR ?

EMAS SEBAGAI SIMPANAN UNTUK DILUPAKAN(FORGOTTEN SAVING)

Emas boleh dijadikan sebagai simpanan untuk dilupakan. Dalam disiplin kewangan, pakar kewangan sebut, setiap orang perlu ada satu simpanan yang dinamakan sebagai "forgotten saving". Maksudnya, nak simpan ini kita tak boleh ingat-ingat. Makin diingat-ingat, Makin cepat habis duit itu. Perkara sebaliknya berlaku dengan emas, emas mesti selalu dilihat, dibelek. Makin dilihat, makin cepat bertambah simpanan … Continue reading EMAS SEBAGAI SIMPANAN UNTUK DILUPAKAN(FORGOTTEN SAVING)

HIMPITAN KEWANGAN ATAU DESAKAN KEMAHUAN

"Kita sebenarnya tak ada masalah kewangan, yang kita ada cuma masalah dalaman(sikap terhadap pengurusan wang)" - Tn Zaidi Ismail, pakar kewangan. Ya, itulah realiti. Saya jumpa ramai kawan-kawan bila saya ajak buat simpanan, respon mereka selalu begini : "Macam mana nak buat simpanan, sekarang aku ada masalah kewangan ". Bila diselidik, antara puncanya bukan sebab … Continue reading HIMPITAN KEWANGAN ATAU DESAKAN KEMAHUAN

NOMBOR VS NILAI

Guru emas saya, Penulis buku "Wang Emas" En Mohd Zulkifli Shafie cakap... : Emas NILAINYA tidak bertambah atau berkurang.Sebaliknya, nilai emas KEKAL. 1 dinar pada zaman rasulullah,iaitu 1400 tahun yang lalu,boleh beli 1ekor ( atau dua ekor-bergantung kepada saiz ) kambing. Hari ini,kalau kita semak harga 1 dinar lebih kurang rm800. Maksudnya...

KAYA ILMU : UNTUNG BERTAHAN LAMA

KONGSI ILMU-UNTUNG 200% ! Kalau korang ada 2 keping emas,kemudian bila korang hadiahkan kepada kawan korang sekeping emas, maka kawan korang akan ada sekeping, dan korang punya akan tinggal sekeping sahaja. Tapi bila korang ada 1 ilmu , dan korang hadiahkan(kongsi) kepada kawan korang ilmu itu, kawan korang itu akan ada 1 ilmu dan korang … Continue reading KAYA ILMU : UNTUNG BERTAHAN LAMA