ZAKAT EMAS

ZAKAT EMAS PERHIASAN (barang kemas)   Sebelum ini saya pernah SHARING dengan korang tentang zakat "emas simpan" iaitu emas yang digunakan selain sebagai perhiasan. Contoh seperti Jongkong emas(gold bar) atau syiling emas(dinar) termasuk juga barang kemas yang kita tak guna(pakai walau sekali) dalam tempoh setahun. .   Harini saya rasa macam nak SHARING pula dengan … Continue reading ZAKAT EMAS

HAPPY DENGAN APA YANG KITA LAKUKAN

Guru saya beritahu, orang yang financially free(i.e. pencen) kebanyakan dari mereka bukannya tidak bekerja walaupun kalau tak bekerja sekalipun mereka tetap ada duit. Tapi mereka suka dengan apa yang mereka buat, bahkan mereka bekerja lebih kuat dari orang yang belum mencapai kebebasan kewangan! Orang bekerja "makan gaji",bekerja 8 ke 10 jam sehari dan 5 hari … Continue reading HAPPY DENGAN APA YANG KITA LAKUKAN

SEMINAR EMAS

HADIR SEMINAR EMAS - JIMAT 20 TAHUN ! Kenapa (WHY) korang kena melabur/simpan emas ? Jawapannya korang boleh cari dalam buku bertajuk "Buy Gold Now", ditulis oleh Pakar Kewangan di US, Shayne McGuire     Bagaimana (HOW) nak melabur dalam emas ? Ini pun korang boleh dapatkan jawapan dalam buku penulis yang sama, Shayne McGuire. … Continue reading SEMINAR EMAS

BERBISNES DENGAN ENJIN TURBO

Jika kau serius nak buat bisnes, kau mesti ada mentor. Dekat mana nak cari mentor ? Sebelum kau tanya soalan ini, kau kena tahu dulu apa itu maksud mentor ?   FAHAMI MAKSUD SEBENAR MENTOR Kata guru saya, mentor adalah orang yang berpengalaman dalam bidang yang diceburi dan sudah pun capai MATLAMAT yang kita nak … Continue reading BERBISNES DENGAN ENJIN TURBO

ZAKAT GOLD BAR ( emas simpanan/pelaburan )

Bila sebut emas je,secara sendirinya mesti otak kita akan teringat zakat bukan ? Yang tak pernah simpan emas pun peka betul dengan zakat emas ni. Sedangkan kalau simpan duit di bank sekalipun ,kita tetap kena keluarkan zakat cuma munkin segelintir dari kita  tak peka (atau tak ambil tahu langsung) tentang zakat harta ini. Syarat yang … Continue reading ZAKAT GOLD BAR ( emas simpanan/pelaburan )