IMPIAN : BUKAN UNTUK BERMEWAH-MEWAH, TETAPI UNTUK SEMPURNAKAN TANGGUNGJAWAB

IMPIAN BUKAN "ANGAN-ANGAN" Impian harus ditulis dengan jelas, di tampal, mesti dibaca berulang-ulang kali. Impian juga mesti dibayangkan seolah-seolah kita sudah "achieve" impian kita tersebut. Setahun yang lalu, semasa sesi one-one-one dengan mentor saya, saya bagitahu antara masalah saya adalah pada menentukan IMPIAN atau "BIG WHY". Saya tak tahu apa lagi yang saya nak capai. … Continue reading IMPIAN : BUKAN UNTUK BERMEWAH-MEWAH, TETAPI UNTUK SEMPURNAKAN TANGGUNGJAWAB

KAHWIN SEMASA BELAJAR ?

Kalau sudah sayang sangat dengan pasangan,mesti masing² terfikir nak kahwin cepat2. Tapi tu la, banyak kekangan dari sudut kewangan, bukan ? Bila sebut soal kahwin, pasti kita terbayang tentang simpanan yang belum cukup. Apa yang saya faham kalau sudah suka sama suka(apatah lagi kalau sudah bertunang), percepatkan perkahwinan adalah lebih baik. Tetapi bila melibatkan soal … Continue reading KAHWIN SEMASA BELAJAR ?

TERPAKSA BEKERJA : DESAKAN HIDUP ATAU PILIHAN ?

"Aduh, esok dah kena masuk kerja, rasa malas betul lah nak kerja esok", adu kawan saya. "Chill la, kalau gaji masyuk, no problem lah kena kerja pun...", saya cuba menengkan hati dia, walapun dengan nada yang agak menyakat juga (",) . "Gaji banyak pun buat apa(takda makna) kalau seronoknya sehari saja. Lagi 29 hari, seksa … Continue reading TERPAKSA BEKERJA : DESAKAN HIDUP ATAU PILIHAN ?

HAPPY DENGAN APA YANG KITA LAKUKAN

Guru saya beritahu, orang yang financially free(i.e. pencen) kebanyakan dari mereka bukannya tidak bekerja walaupun kalau tak bekerja sekalipun mereka tetap ada duit. Tapi mereka suka dengan apa yang mereka buat, bahkan mereka bekerja lebih kuat dari orang yang belum mencapai kebebasan kewangan! Orang bekerja "makan gaji",bekerja 8 ke 10 jam sehari dan 5 hari … Continue reading HAPPY DENGAN APA YANG KITA LAKUKAN