ZAKAT EMAS

Bila sebut emas je,secara sendirinya otak kita akan teringat zakat. Yang tak pernah simpan emas pun peka betul dengan zakat emas ni.Sedangkan kalau simpan duit di bank sekalipun ,kita tetap kena keluarkan zakat cuma munkin segelintir dari kita  tak peka (atau tak ambil tahu langsung) tentang zakat harta ini.Syarat yang melayakkan anda membayar zakat "emas … Continue reading ZAKAT EMAS

FAQ HUKUM HAKAM MUAMALAT JUAL BELI EMAS

               Ini nota ringkas yang saya hasilkan bersempena posting yang tular pada Julai 2018 yang lepas, ada beberapa soalan yang kerap ditanya apabila bercakap soal jual beli atau muamalat dari sudut syara', saya wrap-up kan macam ini. Yang berhuruf besar itu soalan, di bawahnya adalah jawapan. #1 TRADE IN … Continue reading FAQ HUKUM HAKAM MUAMALAT JUAL BELI EMAS

SUSUT NILAI EMAS : ANTARA JERAT KERUGIAN ATAU LUBUK MENGAUT KEUNTUNGAN

SOALAN : 'Spread' tu apa, susut nilaikah ? Bukan ke emas takde susut nilai ? Harganya sentiasa naik ? Atau ada unsur penipuan dalam Jual beli emas ? JAWAPAN : Spread = Selisih harga atau perbezaan harga kedai emas jual dan harga kedai emas beli balik emas kita. Spread itu adalah sumber keuntungan kedai emas … Continue reading SUSUT NILAI EMAS : ANTARA JERAT KERUGIAN ATAU LUBUK MENGAUT KEUNTUNGAN

NOMBOR VS NILAI

Guru emas saya, Penulis buku "Wang Emas" En Mohd Zulkifli Shafie cakap... :

Emas NILAINYA tidak bertambah atau berkurang.Sebaliknya, nilai emas KEKAL.

1 dinar pada zaman rasulullah,iaitu 1400 tahun yang lalu,boleh beli 1ekor ( atau dua ekor-bergantung kepada saiz ) kambing.

Hari ini,kalau kita semak harga 1 dinar lebih kurang rm800.

Maksudnya...

KUMPUL ASET DI USIA MUDA

Orang yang bermimpi hanya akan tersedar hakikat bahawa mereka sebenarnya bermimpi sebaik sahaja mereka terjaga dari tidur. Begitu juga dengan kepentingan ilmu & kesedaran tentang pengurusan kewangan yang betul. Kita hanya akan sedar betapa pentingnya ilmu pengurusan kewangan peribadi(personal finance) sebaik sahaja kita melangkah masuk ke alam pekerjaan. Waktu itu la baru kita rasa menyesal, … Continue reading KUMPUL ASET DI USIA MUDA