ZAKAT EMAS

Bila sebut emas je,secara sendirinya otak kita akan teringat zakat. Yang tak pernah simpan emas pun peka betul dengan zakat emas ni.Sedangkan kalau simpan duit di bank sekalipun ,kita tetap kena keluarkan zakat cuma munkin segelintir dari kita¬† tak peka (atau tak ambil tahu langsung) tentang zakat harta ini.Syarat yang melayakkan anda membayar zakat "emas … Continue reading ZAKAT EMAS

“CIKGU-CIKGU EMAS” TEAM PGG100Network

Saya masih ingat, semasa kali pertama saya hadir ke #JutawanemasLeadershipTraining.(kursus khas untuk dealer PG yang nak belajar buat bisnes) pada Disember 2016 di Gunung Jerai, waktu tu saya tak kenal dengan siapa-siapa langsung kecuali tiga(3) individu saja : En Mohd Azinuddin (rakan dealer saya), madam...

FAQ HUKUM HAKAM MUAMALAT JUAL BELI EMAS

               Ini nota ringkas yang saya hasilkan bersempena posting yang tular pada Julai 2018 yang lepas, ada beberapa soalan yang kerap ditanya apabila bercakap soal jual beli atau muamalat dari sudut syara', saya wrap-up kan macam ini. Yang berhuruf besar itu soalan, di bawahnya adalah jawapan. #1 TRADE IN … Continue reading FAQ HUKUM HAKAM MUAMALAT JUAL BELI EMAS

Cara menambah(top up) emas dalam akaun simpanan emas G.A.P

Bagi penyimpan emas Public Gold yang sudah ada akaun simpanan emas GAP(Gold Accumulation Program) sendiri, dan nak beli emas untuk kali ke-2 melalui GAP, boleh buat sendiri sahaja. Secara ringkasnya ia boleh dibuat melalui web samada terus dari website Public Gold(www.publicgold.com.my / http://www.publicgold.co.id / http://www.publicgold.sg) ke online banking anda(e.g. m2u, CIMBCliks dan sebagainya) dengan kemudahan … Continue reading Cara menambah(top up) emas dalam akaun simpanan emas G.A.P

MENYIMPAN BUKAN SOAL MATEMATIK, TETAPI EMOSI.

Menyimpan sebenarnya bukan soal matematik semata-mata. Walaupun dalam pengurusan kewangan ia melibatkan tentang matematik (+-√ó√∑), tetapi setelah pengalaman melihat banyak kes, saya boleh simpulkan yang menyimpan bukan tentang berapa pandai kita tentang matematik. Kalau menyimpan soal matematik, sepatutnya pakar dalam bidang matematik atau mereka yang berkerja yang melibatkan banyak pengiraanlah yang mempunyai paling banyak simpanan. … Continue reading MENYIMPAN BUKAN SOAL MATEMATIK, TETAPI EMOSI.