Cara menambah(top up) emas dalam akaun simpanan emas G.A.P

Bagi penyimpan emas Public Gold yang sudah ada akaun simpanan emas GAP(Gold Accumulation Program) sendiri, dan nak beli emas untuk kali ke-2 melalui GAP, boleh buat sendiri sahaja. Secara ringkasnya ia boleh dibuat melalui web samada terus dari website Public Gold(www.publicgold.com.my / http://www.publicgold.co.id / http://www.publicgold.sg) ke online banking anda(e.g. m2u, CIMBCliks dan sebagainya) dengan kemudahan …

Advertisements

FAQ HUKUM HAKAM MUAMALAT JUAL BELI EMAS

               Ini nota ringkas yang saya hasilkan bersempena posting yang tular pada Julai 2018 yang lepas, ada beberapa soalan yang kerap ditanya apabila bercakap soal jual beli atau muamalat dari sudut syara', saya wrap-up kan macam ini. Yang berhuruf besar itu soalan, di bawahnya adalah jawapan. #1 TRADE IN …

IMPIAN : BUKAN UNTUK BERMEWAH-MEWAH, TETAPI UNTUK SEMPURNAKAN TANGGUNGJAWAB

IMPIAN BUKAN "ANGAN-ANGAN" Impian harus ditulis dengan jelas, di tampal, mesti dibaca berulang-ulang kali. Impian juga mesti dibayangkan seolah-seolah kita sudah "achieve" impian kita tersebut. Setahun yang lalu, semasa sesi one-one-one dengan mentor saya, saya bagitahu antara masalah saya adalah pada menentukan IMPIAN atau "BIG WHY". Saya tak tahu apa lagi yang saya nak capai. …

SUSUT NILAI EMAS : ANTARA JERAT KERUGIAN ATAU LUBUK MENGAUT KEUNTUNGAN

SOALAN : 'Spread' tu apa, susut nilaikah ? Bukan ke emas takde susut nilai ? Harganya sentiasa naik ? Atau ada unsur penipuan dalam Jual beli emas ? JAWAPAN : Spread = Selisih harga atau perbezaan harga kedai emas jual dan harga kedai emas beli balik emas kita. Spread itu adalah sumber keuntungan kedai emas …